Унапређење сарадње

Београд, 16. јануара 2012.  – Заседање Пословног савета за сарадњу Србије и Белорусије на коме ће бити разматрана позитивна динамика билатералних односа две земље биће одржано сутра у Привредној комори Србије (ПКС), најавила је комора.
На петом заседању Пословног савета за сарадњу Србије и Белорусије, предлоге за унапређење сарадње представиће председник ПКС Милош Бугарин и председник Белоруске трговинско-индустријске коморе Михаил Мјатљиков.Како је најављено, говориће и амбасадори Србије у Минску и Белорусије у Београду Стојан Јевтић и Владимир Чушев.

У раду Пословног савета учествоваће представници министарстава, као и српски и белоруски привредници.
Према подацима ПКС, трговинска размена Србије и Белорусије за 11 месеци прошле године износила је скоро 150 милиона долара, што је за 40 процената више него у истом периоду предходне.
Српски извоз је повећан за 27,4 и вредео је 46,642 милиона долара док је увоз износио 102,768 милиона долара, што је раст од 47 одсто.
Покривеност увоза извозом је 45 одсто, Белорусија је 28. трговински партнер Србије у укупном извозу, а 33. у увозу.
Резултати билатералне привредне сарадње Србије и Белорусије и поред значајног унапређења сарадње и трговинске робне размене, заостају за привредним могућностима и потребама двеју земаља.
Србија је са Белорусијом закључила Споразум о слободној трговини 2009.године и очекује се да ће тај документ дати већи замах у развоју привредне сарадње, нарочито код повећања српског извоза.
Како су саопштили из ПКС, постоји простор за кооперацију путем оснивања заједничких предузећа у грађевинарству, за производњу трактора, машина и аутобуса на гас што је већ и реализовано, повећање пласмана српских производа на белоруском тржишту код испорука лекова и медицинске опреме, боја, лакова, прехрамбених производа, градјевинског материјала…
Инжењеринг послови у агрокомплексу су такодје интересантни, нарочито на изградњи комплетних пољопривредних објеката за прераду, амбалажирање и складиштење прехрамбених производа (шећеране, пекаре, минерална вода и дечија храна).
Поред тога, у делу грађевинарства има простора за наша предузећа на белоруском тржишту, а у делу туризма белоруска страна је заинтересована за рехабилитацију својих грађана у нашим бањама и лечилиштима.
Тренутно из Србије у Белорусију највише се извозе подни покривачи и тапете, полипропилен, акумулатори за клипне моторе, плоче, лимови, траке од алуминијума, цеви од бакра, хемијски производи, храна, пића, дуван…
С друге стране, највише увозимо машине и транспортне уредјаје, хемијске производе, минерална горива и мазива…

Извор: ТАНЈУГ