Согаз зближава привреду и народ

Јевгениј Валентинович Наљотов, генерални директор "Согаз Србија"Нови Сад- Москва- Београд, Јун 2012.-У Новом Саду је отворено Акционарско друштво за  осигурање  «Согаз» које су заједнички основали руска осигуравајућа компанија «Согаз» и јавно предузеће «Србијагас».

Према речима Душана Бајатовића, директора «Србијагаса», «Гаспром» ће у том предузећу имати 51 одсто власништва, а «Србијагас» 49 процената. Оснивачки капитал нове осигуравајуће куће је шест милиона евра. Србијагас ће уложити 2,9 милиона евра, а Гаспром З,1 милион евра.

Согаз у Русији има своjа представништва у 65 региона и држи око 10 одсто руског тржишта. Капитал компаније је милијарду и сто милиона долара. Српско-руска осигуравајућа компанија добила је крајем 2011. дозволу за рад од Народне банке Србије. Приликом отварања Согаза, директор ове компаније у Новом Саду Јевгениј Наљотов је истакао да ће се компанија у Србији бавити, пре свега, осигуравањем имовине и имовинске одговорности и да се за сада не планира малопродаја. Он је изразио наду да ће ова компанија у Србији бити много више од осигуравајућег предузећа.

Наша мисија је зближавање привреда и народа и овде ћемо покушати да наступамо као нешто више од обичног осигуравајућег друштва. Даћемо све од себе да пратимо и наше српске партнере на руском тржишту и штитимо их полисама осигурања. Имамо добре везе у Русији и обезбедићемо нашим партнерима из Србије лакши излаз на руско тржиште и подршку која им може бити драгоцена, док ћемо, са друге стране, нашим руским партнерима помоћи да се лакше снађу на српском тржишту – рекао је Наљотов

 ВЕЛИКО ИСКУСТВО
Он је нагласио да компанија има јединствено искуство у сервисирању корпоратавним клијентима. Све осигуравање обавља Гаспром по читавој Руској Федерацији преко Согаса.
– Не радимо само у гасној грани, веома смо заступљени и у осигуравању компанија које раде са нафтом као што су Росњефт и Гаспромњефт, које су тренутно најзначајније у тој грани. Наравно, ту су и руске железнице које су такође присутне у Србији са инфраструктурним пројектима. Радимо са компанијама и из других грана, на пример у металургији са компанијом Северстаљ челик која је највећа у Русији. Намеравамо да користимо оно искуство које смо прикупили у Русији и желимо то да поверимо нашим стручњацима који ће осигуравати овде у Србији. Надамо се да ће то бити врло успешна и узајамно корисна сарадња -каже Наљотов.
Како је рекао заменик председника Извршног одбора Согаза из Москве Јевгениј Логовински, новосадска фи лијала Је прво представништво „Согаза” ван Русије.
– Излазак изван граница Русије је стратешки правац развоја „Согаза”. Сматрамо Србију као једну од наjперспективнијих одскочних дасака за развој компаније у иностранству. „Согаз” је тренутно једна од најстабилнијих осигуравајућих компанија у Русији, што потврђује и висока позиција коју има код међународних агенција за рејтинг- тврди Логовински.

ДОЛАЗАК РУСКОГ КАПИТАЛА
С друге стране, на конференцији за новинаре, која је одржана поводом отварања „Согаз”-а Душан Бајатовић је истакао да је оснивање заједничке компаније заправо “још једиа коцкица у слагалици Стратешког партнерства Србије и Русије и подсетао присутне у чему је оличено стратешко партнерство између Србијагаса и Гаспрома”.
– Србија се снадбева практично у потпуности гасом из руских извора. Пошто је направљено складиште гаса у Банатском Двору, који је у ствари први објекат јужног тока у Србији, отворена је могућност за потписивање и дугорочног уговора у снабдевању Србије гасом из Русије. Остала је само верификација међудржавног споразума на нивоу владе Руске Федерације. Одмах након тога ће бити потписан дугорочни уговор у снабдевању Србије гасом између Гаспрома и Србијагаса, што ће значити повољнију цену- обећава Бајатовић.
Он такође тврди да ће се власништво над цевима и транспортом задржати и у будућности у Србијагасу, независно од уласка Србије у Европску унију. Заиста се далеко отишло у аранжманима који подразумевају и један коректан однос српских и руских партнера, пре свега, кад су у питању проблеми српске привреде.
Многи већ дуго причају о довођењу руског капитала у Србију, а сада се коначно и заиста отварају могућности за то. Да би се привукле инвестиције из иностранства, улагачи морају да имају сигурност на тржишту. Ту сигурност им пружају банке и осигуравајуће компаније, што се лако види на примеру ЕУ која је у Србију прво ушла са бан кама. – Да би се привукао и руски капитал у Србију у значајнијој мери, на помолу је и потписивање меморандума о доласку Гаспром банке у Србију. Осим Гаспром банке, ускоро би требало да стигну у Србију и четири гасне централе, две у Београду, и по једна у Нишу и Новом Саду које ће, поред електричне, производити и топлотну енергију – најавио је Бајатовић.

ИЗВОЗ У РУСИЈУ
Још једна добра вест је да Србијагас, заједно са руским партнером, у овом моменту ради на оснивању фонда у величини од 100 милиона долара, који би се бавио обрађивањем заједничке пољопривредне производње намењене извозу на руско тржиште. Овим поводом Бајатовић је такође подсетио присутне да је компанију “ПГТ” д.о.о (“ПрогресГас-Трејдинг” д.о.о. напомена приређивача), који је сада власништво пола Гаспромекспорта а пола Србијагаса, преорјентисана да се бави извозом пољопривредних производа из Ср бије на руско тржиште.
– То смо урадили пре неколико месеци и први резултати су већ на помолу. Зашто то говорим? Сви се данас отимају за руско тржиште, а ми смо на прагу да доведемо три највеће банке, а већ смо довели највеће осигураваче. Ако мене питате имамо стратешко партне ртнерство у овом моменту са најважнијом руском компанијом, а то је Гаспром. За једну компанију, као што је то Србијагас, а ја ћу бити слободан да да оценим и за једну земљу као што је то Србија, то су веома важни послови и веома добре инвестиције. Ово не искључује партнерство и са свим другим компанијама. У овом моменту трају разговори и са Србијагасом и Џенерал електриком око учешћа у изградњи Јужног тока и гасних централа. Исто тако смо иочели разговоре са Симснсом. Разговори са руским иартнерима изгледају једнако као наши разговори у Берлину, Риму или у Лондону, правила игре су иста – каже Бајатовић.

ВАЖНО ЗА ОБЕ ЗЕМЉЕ
Поред партнера из Србијагаса и Согаза, отварању новосадског представништва присуствовао је и саветник руске амбасаде у Србији, г. Владимир Улашевић који је истакао да се ово партнерство гради на дугорочној основи и на бази узајамне користи. Не постоје односи подређивања, јер су овде партнери равноправни и они обављају важне и озбиљне послове за обе стране.
– Српско-руско партнерство Србији доноси поуздано снабдевање гасом, гарантује крупне уплате у буџет државе, како због транзита гаса тако и из других разлога. Ови планови подразумевају изградњу нових електричних централа и претварање Србије у крупног регионалног испоручиоца електричне енергије. Ови планови доносе изградњу и проширивање делатности постојећих предузећа, јер природни гас је и озбиљна сировина за хемијску индустрију. Осим тога, обезбеђује радна места, омогућава повећање породичног буџета и буџета земље. Хтео оих да истакнем и веома велики значај чињенице да се наша економска сарадња тиме проширује, јер се ми нећемо концентрисати само на енергетици, већ и на модернизацију железница Србије. Желео бих да истакнем да сарадња мора да буде корисна за обе стране, мора да буде двосмерна. Руско тржиште је за Србију отворено, јер се 90 одсто робе, која се производи у Србији, може извозити у Русију без царине. Постоје веома добре перспективе за Србију да се учврсти на европском тржишту у многим гранама, укључујући и пољопривреду – тврди Улашевић.
Согаз ће радити и пословати на тржишту Србије, а као један од перспективних и вероватно најјачих осигуравача, сигурно ће донети нову конкуренцију на тржишту осигуравајућих компанија у Србији. У сваком случају, реално је и очекивати да ће Согаз врло брзо бити један од лидера на осигуравајућем тржишту Србије.

ПОВОЉНИЈЕ ЦЕНЕ ГАСА
Већ смо добили попуст од 12% и одмах по верификацији међудржавног договора на нивоу влада, ми ћемо приступити потписивању дугорочног уговора у снабдевању Србије гасом у наредних 10 година, од 2012. до 2022. године по повољнијим условима него што је то било до сада. Када поделимо делатности Србијагаса у складу са прописима Европске уније, ми ћемо то поделити на транспорт, складиштење, трговину и управљање системом, како то траже Европљани. Самим тим, логичан избор 6и био да бирамо стратешког партнера и да производимо довољне количине гаса у Србији. Ту се Гаспром намеће као најозбиљнији кандидат.

ГАСПРОМ ИДЕАЛАН ЗА СРБИЈУ
Зашто баш Гаспром корпорација? Па идеално је за једног релативно малог играча. Можда великог у будућности у региону, али малог за европске прилике, да наш највећи испоручилац у ствари дели ризик са нама. То је веома позитивно за једну компанију као што је Србијагас. Дакле, ми ћемо ризике на тржишту делити заједно са нашим партнером. Питајте кога год хоћете да ли је то скоро идеална ситуација у економско-финансијском смислу. Зато је Согаз главни осигуравач великих компанија у Русији, а ми смо њихов први субсидијар изван Русије. Надам се да ћемо се заједнички потрудити да та прва искуства ван Русије буду позитивна -истакао је Душан Бајатовић.

ДОЛАЗЕ РУСКЕ БАНКЕ
Према речима Душана Бајатовића, руски партнер би имао две тређине капитала у Гаспром банци, док би једна треКина била капитал Србијагаса. Уз Фолкс банку коју је купила руска Сбер банка, и уз присуство Московске банке коју је купила руска ВТБ банка, прве три руске банке биђе присутне на српском тржишту. Тиме можемо да очекујемо подизање конкурентности капитала, а самим тим и цене капитала на светском тржишту. То је, с друге стране, и убрзани долазак руских инвестиција у Србију.

Написала: Тамара Обрадовић
Извор: “Српско руски глас” Панчево, број 7, јун 2012.
Фотографија: “Српско руски глас” Панчево, број 7, јун 2012.