Сигуран старт за руску зиму

Иноватор Ратислав Пауновић пронашао хладни стартер, без употребе бензина

Хладни стартер ТНГ, изум Ратислава Пауновића из Смедерева, потпуно замењује бензин у мотoрима са унутрашњим сагоревањем, смањује потрошњу плина за десет одсто, омогућује мирнији рад мотора, продужење радног века акумулатора, потпуно уклања емисије штетних издузвних гасова.

Такмичење под називом Најбоља технолошка иновација, под покровитељством Министарства просвете и науке, и ове године је окупило најуспешније проналазаче из целе Србије.

У категорији „Иновативне идеје”  у други круг је изабрано 85 такмичара док се у другом кругу, у групи „Реализоване иновације”, сврстао 101 аутор. Међу њима је и наш саговорник, искусни електро-инжењер Ратислав Пауновић из Смедерева, вишеструко награђивани иноватор који се проналазаштвом бави од малих ногу. Члан је Савеза проналазача Београда и републичког савеза као и Одбора за технолошке иновације Регионалне привредне коморе. Од 2006. године Пауновић је патентно заштитио осам иновација у Заводу за интелектуалну својину. „Хладни стартер ТНГ” са којим учествује на седмом такмичењу домаћих проналазача је електронски производ високе поузданости који, при ниским температурама, аутоматски олакшава покретање мотора на течно-нафтни гас.

Развијен је за све типове возила са напоном 12 V и 24 V и уграђује се, без икаквих физичких измена, на постојећу гасну инсталацију, за само 15 минута.
Оваква примена електронике у машинству којом се, са мало обновљиве електричне енергије, потпуно замењује бензин у моторима са унутрашњим сагоревањем, до сада није забележена и зато је овај производ јединствен на тржишту. Кроз уштеду у гориву и мазиву „Хладни стартер ТНГ” је самоисплатив за неких три месеца просечне експлоатације возила, истиче Пауновић.Међу бројним предностима овог производа тешко је издвојити најважније али свакако треба истаћи: смањење просечне потрошње плина за 10 одсто, мирнији рад мотора, без штетних детонација, и продужење радног века акумулатора и анласера, због бржег стартовања возила.

На пољу заштите животне средине „Хладни стартер ТНГ” потпуно уклања емисије штетних издувних гасова: канцерогеног бензена,несагорелих угљоводоника, угљен-моноксида, аромата и полиароматичних једињења. Као члан Српско-руског друштва спреман сам да се активно укључим у стварање институционалног облика сарадње са руским привредницима а верујем да би се на исти начин понашале и моје бројне колеге из разних области. Уколико би откуп лиценце био приоритетан, партнери би лако могли да се договоре о детаљима сарадње, како за постојеће тако и по питању развоја нових проналазака, нагласио је Ратислав Пауновић. Наш саговорник не искључује ни могућност сарадње са домаћим привредницима и приватним предузетницима који би, у зависности од жељене количине, врло брзо повратили средства уложена у производ који током двогодишњег тестирања није испољио ни један негативни ефекат.

А. Коларић
Извор: “Српско- руски глас”, број 04, децембар 2011.