Први извоз из Србије у Русију реализован рубљама

Београд- Санкт Петербург 27. јун 2013. -Након увођења платног промета у руским рубљама у Србији од стране Сбербанке, реализован је и први извоз српске робе у Русију за који су све финансијске трансакције у потпуности реализоване у руским рубљама.

Компанија Интеркомерц из Београда је извезла контингент меса за руско тржиште, као део трансакције од 12 милиона евра која је уговорена са пословним партнером из Санкт Петербурга, саопштено је из Сбербанке.

“Ова трансакција је део ширег уговореног аранжмана где први лот укључује двадесетак контејнера чија је вредност преко 54 милиона рубаља”, каже Генерални директор Интеркомерца, Горан Перчевић.

 Директор Сбербанке Србија за сарадњу са клијентима из Русије и ЗНД, Григориј Черњенко, каже да је трговина у рубљама посебно занимљива за све руске увознике српских производа и српске увознике руских производа, јер омогућује директну уштеду приликом плаћања.

“Захваљујући овој погодности избегавају се провизије приликом конверзије из рубљи у евре, доларе па на крају и у динаре. Такође, српским извозницима платни промет у рубљама омогућује да све обавезе које имају према компанијама у Русији обаве у рубљама”, објашњава Черњенко.

Он сматра да се олакшицом која нуди могућност платног промета у рубљама између српских и руских компанија олакшава и додатно унапређује привредна сарадња Србије и Русије.

“На овај начин је уважена чињеница постојања високог учешћа Русије у укупној спољнотрговинској размени Србије, посебних односа о бесцаринској трговини, као и значајних инвестиција великих руских компанија у Србији”, каже Черњенко.

Извор: Радио телевизија Срема, Баната и Бачке