Последњи испраћај Уга Чавеса

Више од два милиона Венецуеланаца и 30 страних лидера одало последњу пошту преминулом председник

Каракас – Више од 30 шефова држава присуствовало је у Каракасу последњем испраћају председника Венецуеле Уга Чавеса (58), харизматичног и контроверзног лидера који је у уторак преминуо након двогодишње борбе против канцера.

Више од два милиона „чависта“, многи обучени у црвене боје револуције, прошло је поред одра лидера који је уживао велику подршку најсиромашнијег сталежа и који је изменио лице латиноамеричке политике.

Плејада латиноамеричких политичара, међу којима кубански лидер Раул Кастро, председник Еквадора Рафаел Кореја, садашњи и бивши вођа Бразила Дилма Русеф и Луис Ињасио Лула да Силва, председник Боливије Уго Моралес пристигли су међу првима у Каракас да се опросте од лидера који се „борио за мир у свету, јединство Латинске Америке и Кариба и демократизацију глобалних институција”, како је рекао Елијас Хауа, министар иностраних послова Венецуеле.

„Најзначајније је то што је отишао непоражен”, рекао је Раул Кастро, имајући у виду да је Чавес на изборима прошлог октобра освојио још један председнички мандат у низу од 14 година проведених на челу државе.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад стигао је  у Каракас. „Чавес је био мученик, емотивни ослонац свих слободољубивих људи широм света”, рекао је он додавши да је „Чавес умро од сумњиве болести”.

САД су на последњем испраћају представљали отправник послова америчке амбасаде Џереми Дерам, конгресмен и лични Чавесов пријатељ Грегори Микс и бивши конгресмен Вилијам Делахант.

„Венецуела је важна нација Западне хемисфере. Остајем посвећен изградњи односа између наше две земље”, изјавио је конгресмен Микс из Квинса.

Србију је на Чавесовој сахрани представљао Оливер Антић у својству специјалног изасланика председника Србије.

Стотине хиљада Венецуеланаца и јуче се тискало на прилазима армијском комплексу „23. јануар” Војне академије у Каракасу, где је пре сахране изложен ковчег са Чавесовим посмртним остацима.

Људи су чекали у дугим редовима да би последњи пут видели свог вођу, а сви, од високих званичника до војника и становника сиротињских четврти, поручују да Чавесова социјалистичка револуција неће умрети и да ће на новим изборима подржати његовог наследника, вршиоца дужности председника Николаса Мадура.

Чавесови посмртни остаци положени су у једноставан дрвени ковчег, са стакленим поклопцем, прекривен цвећем и заставом Венецуеле. Покојни лидер одевен је у војну униформу с препознатљивом црвеном беретком на глави, попут оне коју је носио током говора из 1992. којим је после војног пуча обележен почетак његове политичке каријере.

Мадуро је најавио да ће након испраћаја тело Чавеса бити изложено у Војној академији још седам дана да би ожалошћени народ могао да се опрости од лидера. Потом ће тело Чавеса бити балсамовано „као Хо Ши Мин и Лењин” и изложено у будућем Музеју револуције. Настојања да се Чавесово тело постави у Пантеон поред посмртних остатака Симона Боливара нису остварена због законских препрека.

Према најавама, Мадуро након државне сахране полаже заклетву као вршилац дужности председника, што је на локалној телевизији раније потврдио председник националне скупштине Диосдадо Кабељо.

Овај потез наишао је на негодовање опозиције, јавио је АП, јер Устав Венецуеле каже да по смрти Чавеса Кабељо треба да постане привремени председник, а да председнички избори морају да се одрже у року од 30 дана.

————————————-

Ахмадинежад прогласио Чавеса за месију

Техеран – Смрт венецуеланског лидера Уга Чавеса изазвала је много коментара широм света, али ретко да је која похвала била тако ексцентрична као она која је стигла од иранског председника.

Махмуда Ахмадинежада који каже да ће се Чавес вратити на Земљу – у уваженом друштву.

„Не сумњам да ће се он (Чавес) вратити заједно са Исусом Христом и Махдијем (скривеним имамом) како би се успоставили мир и правда на свету“, каже се у саучешћу које је Ахмадинежад поводом смрти председника Венецуеле поставио на свој приватни веб-сајт, јавља Радио слободна Европа.

Неким иранским верским лидерима и делу медија засметало је ово предвиђање да ће се Чавес једног дана вратити заједно са Исусом Христом и Махдијем.

Скривени имам, или 12. имам, света је фигура у шиитском исламу у коме многи верују да ће се вратити да би спасао човечанство. Исус (Иса) је у исламу прихваћен као пророк за кога муслимани мисле да ће се вратити на земљу судњег дана како би победио лажне месије.

„Моје снажно уверење је да је оно што је председник рекао у свом саопштењу претеривање“, изјавио је ајатолах Сајед Ахмад Хатами, предводник молитви петком у Техерану.

„Логично је да наш председник изрази саучешће, али мислим да није одговарајуће да оно буде идеолошко“, рекао је конзервативни Хатами. Он је додао да је Ахмадинежад морао да буде свестан да ће његов коментар изазвати снажне реакције верских лидера и саветовао га да су убудуће уздржи од подизања „тензије“.

Ово није први пут да ирански свештеници критикују председника поводом његових коментара о скривеном имаму.

Када је дошао на власт 2005, Ахмадинежад је обећао да ће „убрзати повратак“ Махдија. Он је такође разљутио верске лидере тврдећи да потезима његове владе, укључујући и спољну политику, управља имам.

Ахмадинежадово стално помињање скривеног имама усклађено је са осећањима обичних Иранаца. Сваког уторка увече, предвиђеног дана Махдијевог повратка, хиљаде Иранаца окупља се у храму Џамкаран у светом граду Кому, исписују своје жеље на парче папира и потом их бацају у бунар поред кога се имам, верују, једном појавио.

Ахмадинежад и цео његов кабинет више пута годишње посете Џамкаран. Тврди се да је председник у бунар бацао копије државног буџета и других одлука, што изазива револт његових ривала који кажу да он скривеног имама употребљава за сопствену политичку корист и као начин одбране од критика.

————————————-

Ко је Махди 

Према исламском учењу, скривени имам ће по повратку владати седам, девет или 19 година – према различитим тумачењима – пре судњег дана и ослободиће свет од зла. Шиити верују да је Махди 12. имам, Мухамед ел Махди.

Пророк Иса (Исус) такође ће се вратити да би помогао Махдију у борби против Масих ад Даџала, лажног месије и његових присталица. Иса, који ће се појавити источно од Дамаска, убиће Даџала.