Освајају медаље и чекају стипендије

Следи текст о момцима и девјкама који треба да буду прави понос Србије уместо разних ђилкоша што трче за лоптом или је пребацјују преко мреже (прим. Друг Дражић)

Млади физичари и математичари добијају признања на међународним такмичењима, али и даље је главни проблем за њихов напредак – новац

Милан Крстајић је освојио златну медаљу за физику на тек завршеном међународном такмичењу у Букурешту, тако што је, у експерименталном делу, откривао такозвано скривено струјно коло у црној кутији, док је други задатак представљало испитивање порозности материјала.

Овај ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду планира да студира физику. Уобичајена животна путања за младе таленте из Математичке гимназије: медаља, стипендија, Кембриџ. И Милан чека стипендију на Кембриџу у Великој Британији, где је већ примљен. Ако остане без стипендије, остаће и без Кембриџа.  

– Али неће то бити крај света. Студираћу физику у Београду – каже он уз осмех.

Ученик трећег разреда Математичке гимназије Лука Бојовић освојио је бронзану медаљу из физике. И њега чека слична судбина попут Миланове. Стипендија и иностранство. Њих двојица су део тима математичара и физичара из Србије,који су постигли још један велики успех. У Букурешту је српски тим ученика освојио једну златну, више сребрних и бронзаних медаља и похвала.

Ученица четвртог разреда Прве крагујевачке гимназије, из одељења специјализованог за математику, физику и програмирање Љубица Вујовић, чланица шесточлане екипе Србије, освојила је бронзу из физике.

– Учествовала сам прошле године на ученичкој конференцији из математике „Јуронет” у Софији, где сам освојила прву награду – каже Љубица. Опет исто: примљена на Кембриџ, чека стипендију.

–Такмичење из математике и физике, којеје управо одржано у Букурешту најпрестижније је од многих такмичења која организује Румунија. Можда и најпрестижније светско после међународних олимпијада из ових предмета. Ове године је екипа физичара из Србије први пут учествовала, док екипа математичара учествује већ неколико година. Задовољни смо постигнутим резултатима и сигурни смо да нам је ово било корисно искуство за будућа такмичења. Организација је била одлична тако да смо се и у слободно време сјајно забавили – кажу Илија и Лука, док директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже да су ова такмичења у Букурешту, најзначајнија регионална такмичења средњошколаца. Одржавају се већ неколико година и на њима учествују све водеће земље, укључујући Русију, Кину и Сједињене Државе.

– То је одлична припрема за Међународне олимпијаде из тих области, које се одржавају предстојећег јула у Колумбији (математика) и Данској (физика). Ученицима Математичке гимназије је веома корисно учествовање на таквим такмичењима и ми се трудимо да им то омогућимо на сваки начин. Од Министарства просвете имамо помоћ за финансирање учешћа и припрема за Међународне олимпијаде. Министарство, такође, на крају године награђује све освајаче медаља на Међународним научним олимпијадама – каже директор Математичке гимназије, свестан да ни држава није у могућности да увек испрати све амбиције те гимназије, па за ово и слична такмичења гимназија обезбеђује сопствена средства.

Према речима Огњановића, најчешће је то новац од спонзора и донатора. Тако је пут младих физичара омогућило Друштво физичара Србије, уз помоћ Института за физику, а за трошкове путовања математичара гимназијаје издвојила део својих скромних средстава, уз обећање да ће добити неке донације.

—————————————————————–

За успешне и паре из буџета

За стипендирање младих истраживача ученика завршних разреда средњих школа који су освојили једно од прва три места на међународним олимпијадама знања у области математике, физике, информатике, астрономије, биологије и хемије, буџетом Министарства просвете, науке и технолог развоја предвиђено је 13.856.858 динара, наводе у том министарству за „Политику”, прецизирајући да је финансијским планом Министарства за међународна и републичка такмичења ученика основних и средњих школа у овој години предвиђено укупно 25.341.000 динара.

А. Апостоловски