Музеј- национални парк “Стаљинградска битка”

1936. године декретом Бироа стаљинградског обласног комитета Свесавезне комунистичке партије бољшевика ВКП (б), одлучено је да се оснује музеј одбране Царинцина који ће носити Стаљиновио име.

Свечано отварање музеја било је  3. јануара 1937. године,  у згради у којој за време Грађанског рата био штаб одбране царицинског Совјета радничких, сељачких и козачких депутата.

Поставка музеја је  приказивала преображај града у велики индустријски центар, историју Грађанског рата на територији тог краја и изградњу социјализма у Стаљинграду.

Октобра 1941. године, одлуком Стаљинградског обласног совјета, музеј је са свим вредностима евакуисан у Заволжје.

Током жестоких уличних борби музејска зграда је тешко оштећена. Марта 1943. године, музејска поставка је враћена у Стаљинград и касније изложена у подруму Централне робне куће. Иложбу је, свакодневно, посећивало и по неколико стотина људи.

Схватајући значај Стаљинградске битке за  светску историју, у новембру 1942. године, руководство града и области је одлучило да почне са прикупљањем историјске грађе о том великом догађају.

У јануару 1943, обласни комитет Свесавезне комунистичке партије бољшевика ВКП (б),  усвојио је резолуцију “о реорганизацији Музеја одбране Царицина у Музеј одбране Царицина-Стаљинграда под именом друга Стаљина  и обнови уништене зграде музеја.”

 

7. јуна 1943. године Стаљинградски комитет одбране усвојио резолуцију о оснивању Музеја одбране Царицина-Стаљинграда у три секције: одбрана Царицина, одбрана Стаљинграда, обнова Стаљинграда. Почео је  захтеван и одговоран посао грађења нове поставке Музеја. Планирано је да се поставка смести  у реновирану зграду Музеја одбране Царицина. 6. јуна 1948. године, године обновљени Музеј је отворен за посетиоце.

1949. године, Музеј  је стекао статус јавне културне институције од државног значаја.

Везано за одлуке Комунистичке партије Совјетског Савеза “о превазилажењу последица  култа личности Стаљина” и у вези са преименовањем града,  1962. године, музеј је преименован у Волгоградски државни музеј одбране. Поставка музеја добија тенденцију објективнијег и ширег приказа Битке за Стаљинград.

31. маја 1982. године,  Музеј одбране је претворен у Волгоградски државни музеј-панораму “Стаљинградска битка”.
8. јула 1982. године  свечано је отварена панорама “Пораз немачко-фашистичкие војске под Стаљинградом.”
6. маја 1985. године Музеј “Стаљинградска битка” је примио своје прве посетиоце.

 

Музеј-панорама  се састоји од осам изложбених сала, и то;  четири сале са диорамама, предпанорамнске, панорамске, Тријумфалне и биоскопске сале те војно историјске библиотеке. У посебној згради чува се музејски фонд. Музејски комплекс обухвата и историјски споменик федералног значаја – рушевину парног млина и оклопног чамца БК-13 – споменика морнарима Волжске речне флотиле.

1993. године, у старој згради музеја је отворена ИЗЛОЖБА посвећена Грађанском рату на Југу Русије.

Одлуком Владе Руске Федерације 31. јануара 2008. године, Музеј-панорама “Битка за Стаљинград” и историјско-меморијални комплекс “Херојима Стаљинградске битке” на Мамајевом Кургану, уједињени су у Савезну државну институцију културе “Историјско меморијални музеј и национални парк “Стаљинградска битка”.

ТЕКСТ И ИЛУСТРАЦИЈЕ: МУЗЕЈ- НАЦИОНАЛНИ ПАРК “СТАЉИНГРАДСКА БИТКА” http://www.stalingrad-battle.ru/

Са руског језика превео: Марко Дражић