“Купало” пети скуп родноверних

Београд-22. трешњар 7521. Успешно је завршен пети скуп родноверних. Иако је била висока темепература на скуп је дошло много људи. Шума и извор у близини учинили су да се осећамо пријатније па смо уз заједнички труд и помоћ богова, успели да урадимо све шта је планирано. И много више од тога. За тренутак смо се вратили у свет наших предака.

Стрелци су нам показали како изгледа традиционално стреличарство и свако заинтересован могао је да се опроба и покуша да погоди мету. Четири екипе су се такмичиле у надвлачењу конопца, а такође такмичили смо се у бацању камена с рамена. Такмичару који је најдаље бацио камен издавачка кућа „Пешић и синови“ поклонила је књигу као и свакоме ко је рођен у трешњару (јуну) – месецу одржавања скупа.

Наш скуп, својим присуством увеличали су многи људи познати у јавности као изучаваоци словенске митологије (вајари, писци, издавачи…). Посебно нам је драго што је госпођа Александра Бајић, наш почасни члан, одржала краће предавање о Празнику  који смо прославили, при том одговарајући на питања

заинтересованих, тако да смо много тога новог могли да научимо. Као некада наши стари на празник Купала, оживели смо народни обичај паљења лила прављених од трешњине коре, а уз лиле палили смо бакље и сламени коловрат. Направивши круг око ватре певали смо заједно народне обредне песме и читали делове из Велесове књиге, гласно славећи наше старе богове. Прескакањем ватре чистили смо душу и тело.

Уз разговор, гулаш од печурака, разне пите, медовину и различите врсте пића, скуп је потрајао до касно у ноћ. Место у природи где је одржан скуп оставили смо у стању у којем смо и затекли – беспрекорно чисто. Последње ватре угашене су око поноћи и кућама смо отишли пуних срца.

Хвала свима који су својим присуством улепшали и увеличали скуп, хвала људима који су се трудили и помагали нам у разним пословима, јер без заједничког труда ништа од свега овога не би било могуће.

Хвала и онима који су дошли из удаљених градова, надамо се да су сви задовољни и да ћемо се видети поново у још већем броју. Слава!

 

 

 

 

ИЗВОР: ФБ СТРАНИЦА “СТАРОСЛАВЦИ-РОДОВЕРЈЕ”