Хералдикум Небојше Дикића

Сајт “Хералдикум” који уређује Небојша Дикић можете посетити на следећој адреси: http://www.heraldikum.com/


Небојша Дикић о себи, укратко, каже:

“Живим у Београду још од фебруара 1975. године. Ту сам завршио основну и средњу школу, стигао сам и да дипломирам на економском факултету.
Још од основне школе читам све што се тиче историје. На омоту једне такве књиге видео сам верзију српског грба, коју је урадио господин Ацовић, што ме је навело да бесомучно цртам у покушају да подражавам његов стил.

Могу слободно да тврдим да ми је то пробудило интересовање за хералдику.
Интернет ми је олакшао приступ подацима из области хералдике. У том свом трагању захваљујући оштром оку пријатеља Душана Лазаревића, који ми указује на интернет магазин о хералдици „Глас хералда“, ступам у контакт са господином Војином Вуковићем и господином Сашом Јанковићем, оснивачима и уредницима првог српског интернет магазина о хералдици. Пишући за „Глас хералда“ упознајем господина Ненада Јовановића, тада хералдичара у настанку. Ненад из својег Центра за изучавање православног монархизма настоји да оствари исте циљеве: промоција и стицање знања о хералдици.

Током времена својим знањем и квалитетом стила, Ненад и ја се намећемо хералдичком свету и бивамо примећени. Ненад блазонира, а ја цртам грбове. Придружују нам се Срећко Никитовић, дизајнер, и Љубомир Грујић, професор енглеског језика.

Труд који улажем у хералдику често скреће моју пажњу са свакодневних тема и проблема. Моје „бекство“ у имагинарни свет хералдике „плаћа“ моја породица, а првенствено моја супруга, чијој несебичној подршци и разумевању желим да посветим ове речи. Моја љубав ка хералдици је мања од оне коју осећам и дугујем теби, Марија.

Верујем да посетиоце више занимају радови и текстови него датуми и хронолошки след догађаја у мојем животу. Међутим, да не прођу непоменуте неке битне чињенице из мојег хералдичког живота наводим неколико њих:

Интересовања:

 • Историја, хералдика и научна фантастика

Титуле:

 • Хералдички уметник Центра за Истраживање Православнога Монархизма.
 • Хералдички уметник кнежевске гране породице Карађорђевића (одлуком Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића од 23. октобра 2006.).
 • Хералдички уметник Краљевског Дома Грузије.
 • Хералдички уметник Краљевског регистра Краљевине Бунјоро-Китаре.
 • Сарадник интернет часописа „Глас хералда“ од 2004. године.
 • Уредник интернет часописа „Оцило“ од 2009. године.

Чланства:

Регистрације:

Dikic_pov

Karadjordjevic_n  IAAH

Burke’s Peerage & Gentry International Armorial Register USHeraldic Registry_Dikic

appointment_bunyoro-kitara  Dikic

Блазон грба:

 • Штит: На плавоме, у стопи две сребрне валовите греде са по два узвишења на свакоме таласу, изнад сребрни кит праћен златним љиљаном у десноме кантону
 • Челенка: На кациги са венцем и плаштом плавим постављеним сребрним, Кула Небојша природно
 • Гесло: PATIENTIA (стрпљење, на латинском језику)
 • Хералд: Ненад М. Јовановић”

У Београду, 10. фебруара, 2011. године

Текст и илустрације Copyright © 2011-2012 Небојша Дикић. Сва права задржана. http://www.heraldikum.com/