Епоху Винче оживели на Теразијама

Израдом копија и реплика археолошке керамике бавили су се основци и Средњошколци окупљени у радионицама Централног института за конзервацију.

Kолико су понекад задивљујућа знања и вештине праисторијског човека, керамичари нарочито добро знају. Технике које су се примењивале у неолиту одржале су се до данас у обликовању глине.

Са тим тајнама давно прохујалих времена, прилику да се упознају имали су основци и средњошколци у радионици за израду копија и реплика археолошке керамике. Они су у просторијама Централног института за кон-зервацију у Београду (ЦИК) током зимског распуста изучавали праисторијску и римску керамику. Завршни час у просторијама на Теразијама 26 имају данас, а јуче су, између осталог, примењивали древни изум – глачање глинене посуде каменчићем.

-Праисторијски човек није имао ништа од алата које данас познајемо, па је морао да се сналази. Малим каменим облутком прелазио је преко глиненог предмета и тако му затварао поре. Знао је и да ватру мало загаси мокрим лишћем и тако створи дим који је додатно затварао поре глини и предмет чинио непропусним – објаснила је полазницима Весна Свобода, магистар керамике.

Ученици пажљиво слушају и технике примењују на својим предметима. Глачају посуде и опипавају површину врховима прстију. Предметима баратају као да је израда керамике њихова свакодневна пракса.

-Научили су да се копије праве када се са оригиналне форме копира, док реплику добијамо када посматрамо предмет и правимо нови. Овде смо радили копије посуда из бронзаног доба и римских лампица – жижака. Применили смо технику кречовања, утискивања глине у гипсане калупе. Дечаци и девојчице показали су интересовање и завидно умеће с обзиром на то да никада нису имали контакт са глином и да до сада нису вајали – прича Весна.

Винчанска керамика и култура центар су радионице. Осим што уче како да израђују керамичке предмете, ученици осмог разреда основне школе и средњошколци уче и о културном наслеђу и упознају се са нашом баштином.

– Радионице су необичне и веома занимљиве, тим пре што никада нисмо имали додира са глином. Лепо је сазнати како су наши преци живели и колико нам је богата култура -кажу Дејана Вучић и Сања Миладиновић, ученице Филолошке гимназије.

Учесници радионице за израду керамике биће анкетирани на крају програма како би организатори видели колико су млади заинтересовани за културу и уметност. Биће уприличен и обилазак атељеа за конзервацију у ЦИК-у, библиотеке и њиховог фото атељеа, како би се млади који су похађали програм више упутили у рад ове институције.

Убудуће и за ваншколце
Програм израде копија и реплика археолошке керамике похађала су 22 учесника, махом из Средње дизајнерске, Дрвотехничке и филолошке гимназије. Било је и полазника из ОШ „Вук Караџић”. Радионице реализују конзерватори и керамичари из Централног института за конзервацију, а уз подршку Секретаријата за спорт и омладину. Институт планира да настави програм који ће бити доступан и свим љубитељима обликовања глине.

Аутор: Љ. Перовић, дневни лист “Политика”