Дивна Љубојевић

Дивна Љубојевић је српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије и оснивач, диригент и уметнички руководилац хора и студија за духовну музику „Мелоди“.

Биографија
Дивна Љубојевић је рођена у Београду 1970. године, на празник Благовести. Црквено појање учила је још као дете. Од малих ногу пева, а од десете године учи појање у певници манастира Ваведење у Београду, од монахиња које брижљиво негују јединствени стил заснован на карловачком појању у редакцији Ненада Барачког и традиционалном руском појању. Завршила је музичку школу „Мокрањац“ у Београду и Музичку Академију у Новом Саду. Са својим хором „Мелоди“ од 1991. године поје недељом и празницима на Светим Литургијама у манастру Ваведење Пресвете Богородице у Београду.

Уметничко стваралаштво
Дириговањем се бави од 1988. године, најпре у певачком друштву „Мокрањац“, са којим је имала концерте у земљи и иностранству и извела прву Васкршњу Литургију под куполом храма Св. Саве на Врачару. Током 1989-1991. године диригује „Првим београдским певачким друштвом“, као најмлађи диригент у историји најстаријег певачког друштва. Са овим ансамблом остварила је значајне концерте у земљи и иностранству. Године 1997., по благослову епископа западноевропског Луке, основала је хор при цркви Св. Саве у Паризу, са којим је осим недељних и празничних Литургија имала и концерте у Бриселу, Сенлису и Паризу. У неколико наврата држала је семинаре црквеног и хорског појања у иностранству. Одржала је више солистичких концерата у иностранству уз пратњу студијског ансамбла Хора и студија за духовну музику „Мелоди“ из Београда, чији је оснивач и диригент од 1991. године Дивна је заједно са другим уметницима члан музичког састава „Ступови“ који је основан 2003. године у оквиру акције „Обновимо себе – подигнимо Ступове“, која је укључила издавање музичког диска „Крст на врху Србије – Како је дивно, Господе, кад храм васкрсава“ и одржавање бројних донаторских концерата за обнову манастира Ђурђеви Ступови код Раса, од којих је најпознатији био онај одржан у Сава центру у Београду, на Васкрс 2003. године
Бавила се и педагошким радом (солфеђо, хор) који је потврђен са више првих награда на такмичењима. У јулу 1998. године предавала је певање и хор на Academie Musicale d’Eté у Амију (Француска).

Концерти, наступи и награде
Са сваким хором чији је члан или диригент била, Дивна је остварила бројне концерте у земљи и иностранству. Неки од запаженијих су следећи:
Током 1990-1991. године први наступ „Првог београдског певачког друштва“ на „Мокрањчевим данима“ у Неготину; концерти у Грчкој, на фестивалима духовне музике у Делфима, Кардици и на Кефалонији.
Током 1997-1998. године концерти у Француској и Белгији са хором при цркви Св. Саве у Паризу.
Са хором „Мелоди“ је одржала преко 100 концерата широм земље и иностранства и освојила бројне награде као што је награда „Војислав Илић“ на фестивалу, Хорови међу фрескама“ у Београду 2000. године

Дискографија

домаћа издања
„Аксион естин“, манастир Ваведење, 1996. године
„Достојно јест“, манастир Ваведење 1999. године
„Живоносни источник“, манастир Ваведење 2000. године
„Мелоди“, манастир Ваведење 2001. године
„Славословије“, манастир Ваведење 2002. године
„Божанствена Литургија Св. Јована Златоустог“
„Концерти“ Дивна и Мелоди
страна издања
„Divna en concert“
„Mysteres Byzantins“
„Lumieres du Chant Byzantin“
„La Divine Liturgie de Saint Jean Chrisostome“
„La Gloire de Byzance“

ИЗВОР

ДИВНА ЉУБОЈЕВИЋ И ХОР МЕЛОДИ