Бајконур: Цео град загледан у звезде

Не заборави да си, и ти, на посебном месту. На земљи, одакле се лети до звезда.
Две реченице на гигантском споменику, у центру Бајконура, незаобилазна су тачка на којој се зауставе сви који допутују до овог маленог града у казахстанском степско-пустињском пространству. На мермерном рељефу, колоритни прикази: како је од села скромних домова настајао – космодром Бајконур, око кога ниче истоимени градић.

Космодром је градио град – прво је што смо чули од наших домаћина. – Сада смо једно биће.Ово је место у које се не може тек тако. Неопходне су посебне дозволе, а онда следе ригорозне контроле уласка. Важило је то и за репортера “Новости”, госта на лансирању космичког брода “Сојуз МТК-22”.У Бајконуру је незаобилазно место и алеја космонаута. Сваки је, пре поласка у космос, овде посадио по једно своје дрво. У алеји има 131 стабло. Летачи у свемир, на парчету бајкунурске степе, садили су најчешће јасен и јавор. Јуриј Гагарин је, пре свих, засадио своју брезу.


После безмало три сата, авионом из Москве слетели смо у Бајконур. Јак пустињски ветар већ је ковитлао прве пахуље. Хладно, да умреш.
– Донели сте нам снег – шале се казахстански цариници, пре ригорозне контроле.
Већ поручени аутобус проводи нас кроз другу друмску контролу, коју недалеко одавде, обавља руска војска и полиција (Русија је после распада великог Совјетског Савеза, више од 10.000 квадратних километара, на коме је космодром, закупила до 2020., па је читав овај простор под контролом и управом Москве). Ништа се овде не препушта случају, па и када су у питању гости најављени и проверавани више месеци унапред.
– Специфично место, специфична правила – одговарају.
Први сусрет са Међународном космичком школом, у центру Бајконура. Лариса Мељина, професор, поносна је на сваки кабинет. На хемијски, посебно, јер око 600 ђака овде истражује посебност ракетног горива.
– Нашу децу интересује наука – каже. – А сви маштају да једног дана буду космонаути.
Град, каже нам, има око 3.000 људи. Са сталним или привременим боравком. Привремени су они који овде стигну, из свих делова Русије: инжењери потребни космодрому, научници, конструктори… И њихове породице које ту остану и више година.
– Живимо тако, да ником није тесно. Неки остану. Заљубе се. Роде им се деца – говори Лариса.
На неколико километара од центра града, нове зграде. Нови хотели. За госте и званичнике из Русије. Свемирски туризам од 2000. наовамо, удахнуо је нови живот месту коме је симбол – ракета и, уз њу – камила.


Космички брод БУРАН на Космодрому Бајконур

Сергеј Иванович, инжењер из Бајконура, везу ових симбола објашњава овако:
– Не може се без земље. Не може се без свемира.
Све је у овом граду заправо, у вези са полувековним путем према звездама, којим се управо одавде, винуо Јуриј Гагарин, 12. априла 1961. године.
Домаћини гостима желе да покажу понос Бајконура. Музеј и Дом Јурија Гагарина. Компанију “Енергија”, земаљску луку за свемирске бродове. Са овог места космонаути полазе на свој пут у орбиту, после последњих припрема и привикавања на услове у космосу.
На који километар даље је лансирни полигон. “Новости” су имале ексклузивну привилегију да прате тренутак када се одавде пут међународне свемирске станице са трочланом руско америчком породицом винуо “Сојуз МТК-22”.
Два дана смо остали у Бајконуру. У апартманима – време прошло и садашње. Живописни стари чајници, порцелански послужавници и сервиси, сликани призорима из живота Русије и Казахстана. Све врсте чајева, чини се да су неки архивски. Вотке, ни кап.
– Глава мора да буде бистра – одговорила је уз осмех. Била је то ноћ уочи полетања “Сојуза”.
Пре него што смо га испратили свратили смо у музеј космодрома, највећи ове врсте на свету. Космонаутска одела, њихове фотеље, писма, остаци ракета… Централно место, ипак, припада првом летачу у свемир Јурију Гагарину. У дому од једва тридесет квадрата у коме је Гагарин боравио током припрема за свој лет. Његова официрска кошуља, у радној – стари радио и грамофон. Пожутеле фотографије супруге и ћерке. Кућа се брижљиво чува и негује, као и све што је овде никло пре и од 1955. године када је саграђен космодром. Јер, ово је град из кога се Русија прва винула у космос и који је од тада загледан само у небо.
Извор: Вечерње новости